Τρόφιμα 9 τόνων προσφέρθηκαν σε τραπέζια Λαρισαίων

Τρόφιμα που πριν από λίγο καιρό κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων, σήμερα γεμίζουν πιάτα και δίνουν ποιότητα ζωής σε εκατοντάδες οικογένειες στη Λάρισα. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, μέσα από μια καινοτόμο συνεργασία και στοχευμένες δράσεις, αποδεικνύει στην πράξη ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί να συνδυαστεί με την κοινωνική αλληλεγγύη και το περιβαλλοντικό όφελος.

Τρόφιμα 9 τόνων προσφέρθηκαν σε τραπέζια Λαρισαίων

Την περασμένη χρονιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, η Δομή προχώρησε σε μια νέα δράση, διαφορετική από την έως τώρα πρακτική της. Υπέγραψε σύμβαση με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, βάσει της οποίας προϊόντα από ένα κατάστημα που βρίσκονταν κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή παρουσίαζαν ελαττώματα στη συσκευασία, αντί να καταστρέφονται, διατίθενται δωρεάν και άμεσα στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Πρόκειται για απολύτως ασφαλή τρόφιμα, τα οποία μέχρι πρότινος πετιούνταν, επιβαρύνοντας τόσο το περιβάλλον όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. «Εμείς το πλησιάσαμε το σούπερ μάρκετ. Αυτοί τα τρόφιμα τα πετούσαν στα σκουπίδια.

Και για εκείνους είναι ολόκληρη διαδικασία να πετάξουν τόσο μεγάλες ποσότητες. Έτσι, τους βοηθάμε κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας», εξηγούν στην «Ε» οι εργαζόμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου Θοδωρής Γατζούδης, Γιώργος Παπαδόντας, Χαρούλα Ραχωβίτη και Ματούλα Κόντου. Τα προϊόντα που συλλέγονται καλύπτουν μια εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα: όσπρια, κονσέρβες, γάλα, γιαούρτια, γαλακτοκομικά προϊόντα, είδη ψυγείου, σοκολάτες, ακόμη και έτοιμα μαγειρευτά φαγητά. «Κυρίως πρόκειται για τρόφιμα που έχουν τουλάχιστον μία εβδομάδα μέχρι να λήξουν. Κάποια άλλα μπορεί να έχουν απλώς πρόβλημα στη συσκευασία», τονίζουν. Χάρη σε αυτήν τη συνεργασία, μοιράστηκαν περίπου 7.000 κιλά τροφίμων σε 10.000 μέλη του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Προϊόντα που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν στα ράφια της Δομής, όπως χυλοπίτες, τραχανάς, κατεψυγμένο ψάρι ή έτοιμα φαγητά μπήκαν στην καθημερινότητα των ωφελούμενων. «Αυτό δίνει ποιότητα στην καθημερινότητά τους.

Είναι μια προσιτή πολυτέλεια στα πιάτα τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Η διαδικασία απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Οι εργαζόμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου μεταβαίνουν στο σούπερ μάρκετ δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, για να παραλάβουν τα τρόφιμα. «Είμαστε τέσσερα άτομα και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο όγκος εργασίας αυξάνεται, αλλά είναι για καλό», λένε. Τα προϊόντα διανέμονται άμεσα, πολλές φορές ήδη από την επόμενη ημέρα. Σε περιπτώσεις μεγάλων ποσοτήτων ή ειδών που αφορούν παιδιά, γίνονται στοχευμένα τηλεφωνήματα σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Παράλληλα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο συμμετέχει και στη δράση «Το ταξίδι της τροφής», σε συνεργασία με την οργάνωση «Μπορούμε». Μαθητές και μαθήτριες σχολείων της πόλης συγκέντρωσαν φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές, τα οποία παραδόθηκαν στη Δομή και στη συνέχεια διανεμήθηκαν στους ωφελούμενους. Μόνο για το 2025 διανεμήθηκαν περισσότερα από 2.000 κιλά φρούτα και λαχανικά σε 3.318 μέλη. Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα, οικογένειες με παιδιά που βρέθηκαν αντιμέτωπες με απρόβλεπτες δυσκολίες, άνθρωποι που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Γενικά είναι δύσκολες καταστάσεις. Για να δικαιούται κάποιος την κάρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, ενώ το 70% των ωφελούμενων ζει με λιγότερα από 4.000 ευρώ ετησίως. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δράσεων αυτών είναι εξίσου σημαντικό. Μόνο για το 2025 εκτιμάται ότι «σώθηκαν» περίπου 9 τόνοι τροφίμων, οι οποίοι δεν κατέληξαν στα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι εξυπηρετήθηκαν και είδαν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται έστω και λίγο.

ΒΙΚΥ ΓΟΥΛΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας κ. Βίκυ Γούλα μιλώντας στην «Ε» για το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε πως είναι δύο σπουδαίες δράσεις από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Εξήγησε πως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, παίρνοντας επί της ουσίας τη σκυτάλη από τον κ. Δαλαμπύρα. «Εμείς συνεχίζουμε πάνω στο σπουδαίο έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο και στόχο έχουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιο της ουσιαστικής εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής».

Όσον αφορά το γεγονός πως πολλοί ήταν οι ωφελούμενοι από αυτήν τη δράση, τόνισε πως «οι άνθρωποι του Κοινωνικού Παντοπωλείου κάνουν τα πάντα για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών της. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, ενώ συγχαρητήρια αξίζουν τόσο στους ιδιώτες που είναι δίπλα μας ως επιχειρηματίες όσο και στα παιδιά που βρέθηκαν στις λαϊκές αγορές για να κάνουν κάτι τόσο σπουδαίο, όπως είναι η συγκέντρωση τροφίμων». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχιστεί αυτό το σημαντικό έργο. Όσο υπάρχουν ανάγκες, θα προσπαθούμε να τις καλύπτουμε με κάθε τρόπο».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Πηγή
www.eleftheria.gr