Βήμα-βήμα ο νέος κόμβος Φαρσάλων και Πολυτεχνείου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου στη Λάρισα, στο ιδιαίτερα νευραλγικό σημείο της διασταύρωσης των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Φαρσάλων και Παναγούλη εδώ και αρκετούς μήνες.

Βήμα-βήμα ο νέος κόμβος Φαρσάλων και Πολυτεχνείου

Το έργο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αστικής κινητικότητας στην πόλη, καθώς επηρεάζει μία από τις βασικότερες και πιο πολυσύχναστες εισόδους προς το κέντρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, ο βασικός άξονας όλων των εργασιών παραμένει η προτεραιότητα στην ασφάλεια των πεζών.

Όπως τονίζει στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τερζούδης, κάθε στάδιο του έργου σχεδιάζεται και υλοποιείται με πρώτο και κυρίαρχο στόχο την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών γύρω από το εργοτάξιο.

«Η ασφάλεια των πεζών είναι το πρώτο μας μέλημα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι όλες οι προσωρινές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις αποσκοπούν στο να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, ακόμη και σε συνθήκες έντονων τεχνικών εργασιών.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα από τα πιο επιβαρυμένα κυκλοφοριακά σημεία της πόλης, με μεγάλο όγκο οχημάτων καθημερινά, γεγονός που καθιστά το έργο απαιτητικό, αλλά και απολύτως αναγκαίο. Η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διευκόλυνση των πεζών, καθώς πρόκειται για μια ζώνη με αυξημένη κίνηση μαθητών/-τριών, ηλικιωμένων και εργαζομένων. Για τον λόγο αυτόν έχουν προβλεφθεί προσωρινές διαδρομές, σαφής σήμανση και ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες διασταυρώσεις με τα εργοταξιακά μηχανήματα.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο πλαίσιο των εργασιών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΛ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών από το φυσικό αέριο. «Παράλληλα, θέλουμε να μην επιβαρύνονται και οι οδηγοί που κινούνται καθημερινά στο σημείο», σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Όπως επισημαίνεται, πρώτα ολοκληρώνονται τα πεζοδρόμια και οι πεζοδιαβάσεις γύρω από τον μελλοντικό κυκλικό κόμβο, ώστε να υπάρχει ένα ασφαλές δίκτυο μετακίνησης, πριν προχωρήσει το κυρίως έργο του κόμβου.

Ο κ. Τερζούδης σημειώνει, επίσης, ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό όλων των συνεργείων, ώστε οι εργασίες να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών.

Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει συνολικό προϋπολογισμό 11,7 εκατομμύρια ευρώ. Η ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της πόλης, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Δημοτική Αρχή, καμία πρόοδος δε θα είχε αξία χωρίς την εξασφάλιση της καθημερινής ασφάλειας των πεζών που κινούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά την ολοκλήρωση των υπόγειων δικτύων και των πεζοδρομίων, θα ακολουθήσει η τελική διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου, ο οποίος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. «Μέχρι τότε, δίνεται έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης μετακίνησης, μέσα σε ένα ενεργό εργοτάξιο, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η πόλη συνεχίζει να λειτουργεί με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση», καταλήγει ο κ. Τερζούδης.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Πηγή
www.eleftheria.gr