Απειλείται ο φυσικός πλούτος της Κοιλάδας των Τεμπών - Το μεταχρωματικό έλκος αφανίζει τα πλατάνια

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα διαμορφώνεται στην Κοιλάδα των Τεμπών, όπου το μεταχρωματικό έλκος εξακολουθεί να πλήττει τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του Πηνειού, οδηγώντας σε μαζικές ξηράνσεις δέντρων. 

Απειλείται ο φυσικός πλούτος της Κοιλάδας των Τεμπών - Το μεταχρωματικό έλκος αφανίζει τα πλατάνια

Ο κίνδυνος να χαθούν σχεδόν ολοκληρωτικά τα πλατάνια σε σημαντικά τμήματα της Κοιλάδας είναι πλέον υπαρκτός, όπως προειδοποιεί η δασολόγος – περιβαλλοντολόγος και επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Ζωή Φτίκα.

Η ασθένεια, που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, εξαπλώθηκε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προχωρούν σε αναγκαίες φυτοϋγειονομικές υλοτομίες, αλλά και στην απομάκρυνση της προσβεβλημένης ξυλείας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του παθογόνου.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η προστασία των υγιών δέντρων, ο περιορισμός των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών και η ενίσχυση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης με κατάλληλα γηγενή είδη.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ανδρέου

Πηγή
www.thessaliatv.gr