«Φιλεύσπλαχνος» 80χρονος ιερέας ασελγούσε σε 11χρονη

«Φιλεύσπλαχνος» 80χρονος ιερέας ασελγούσε σε 11χρονη

Ποινή κάθειρξης 8 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε έναν 80χρονο «φιλεύσπλαχνο» ιερέα που παραπέμφθηκε κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ένα 11χρονο κορίτσι, όπως κάθειρξη 5 ετών επέβαλε και στην 30χρονη μητέρα της ανήλικης που καταδικάστηκε για συνέργεια, καθώς παρέδιδε το μικρό κορίτσι στον ιερέα έναντι υλικών ανταλλαγμάτων.

Ο συνταξιούχος ιερέας φαίνεται πως «εκμεταλλεύτηκε την τραγική οικονομική κατάστασης της μητέρας», όπως σημείωσε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, Σταμ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι «έδινε ανταλλάγματα προκειμένου η μητέρα να συναινεί και να παραδίδει την 11χρονη στον ιερέα, ο οποίος ασελγούσε στην ανήλικη».

Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε επίσης πως διακρίνεται «μια διάθεση παιδεραστίας» στην κατηγορούμενο ιερέα για να υπογραμμίσει μάλιστα με έμφαση πως η ανήλικη «εκφράζει θυμό και αγανάκτηση απέναντι στον κατηγορούμενο», ενώ επικαλέστηκε μια πρόταση από την κατάθεση της ανήλικης, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος «είναι παπάς και μας βοηθάει για να με πειράζει».

Ο 83χρονος σήμερα ιερέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και καθώς είναι αδύνατον να μετακινηθεί, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας του επέβαλε την έκτιση της ποινής κατ’ οίκον, όπου βρίσκεται πλέον σε χωριό της Μαγνησίας, αφού προηγήθηκε έκτιση μέρους της ποινής (πρωτόδικα) στη Φυλακή Γρεβενών, από την οποία αποφυλακίστηκε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 80χρονος ιερέας τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2018 «τέλεσε ασελγείς πράξεις» με την 11χρονη «σε πέντε διαφορετικές στιγμές», «έναντι αμοιβής και άλλων υλικών ανταλλαγμάτων».

Η μητέρα της ανήλικης και υπήκοος Βουλγαρίας, «με πρόθεση παρείχε άμεση συνδρομή» και λαμβάνοντας ανταλλάγματα «προσφέροντας την κόρη της στον υπερήλικα κατηγορούμενο».
Ο ιερέας οδηγούσε την ανήλικη «σε παραθαλάσσιες περιοχές του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αναύρου Βόλου, όπου επέλεγε σημεία απομόνωσης μαζί της, μακριά από τα βλέμματα περαστικών πολιτών (καμπίνα αλλαγής ρούχων, απόκρυφα βραχώδη σημεία, συστάδες δέντρων) και ενεργούσε ασελγείς πράξεις μαζί της».

Παρά την αντίρρηση της μικρής, ο ιερέας «έψαυε και θώπευε» την 11χρονη και την «ανάγκαζε» «να τον αγγίξει στα γεννητικά του όργανα προκειμένου να νιώσει γενετήσια απόλαυση».

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου εξετάζοντας καταγγελία, σύμφωνα με την οποία «στο πατάρι μιας καφετέριας πίσω από τα Δικαστήρια ένας ιερέας προσελκύει ανήλικα κορίτσια», στις 11 Μαΐου 2018 πήγαν στην καφετέρια, όπου είδαν τον ιερέα, τη μητέρα και την 11χρονη κόρη της.

Σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού, που δεν παρέστη χθες στο Δικαστήριο, τους παρακολούθησαν και μετά από την αγορά ενός παπαγάλου (σ.σ. ως υλικό αντάλλαγμα) η μητέρα έφυγε για να πάει το κλουβί στο σπίτι της, ενώ ο ιερέας με την 11χρονη πήγαν στην παραλία στο πάρκο του Αναύρου, για να βρεθούν πίσω από ένα κλειστό κέντρο εστίασης.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να διακρίνουν τις κινήσεις του παπά και κάνοντας έφοδο είδαν τον ιερέα να κουμπώνει το παντελόνι του, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να δούνε κάποια πράξη. Έτσι συνελήφθη ο ιερέας και στη συνέχεια η μητέρα της ανήλικης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας οι δύο κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν, αλλά δεν παρευρέθηκαν, ο μεν ιερέας καθότι είναι κλινήρης, η δε μητέρα διότι βρίσκεται στη φυλακή.

Αρχικά κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος pet shop, από το οποίο μάνα και κόρη αγόρασαν ένα παπαγαλάκι, για το οποίο «ο παπάς μού έκανε νόημα ότι θα το πληρώσει αυτός», όπως είπε ο καταστηματάρχης. Κατέθεσε επίσης και ο πρώην σύζυγος της 30χρονης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η κατηγορουμένη.

Συγγενικό πρόσωπο του ιερέα, περιγράφοντας τον εκκλησιαστικό βίο του κατηγορουμένου και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία σημείωσε πως «δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα».
Αφού αναγνώσθηκαν οι καταθέσεις του αστυνομικού, της ανήλικης και η διάγνωση της παιδοψυχιάτρου, ο κ. Δασκαλόπουλος στην αγόρευσή του σημείωσε αρχικά τη «σύμπτωση των δύο καταθέσεων, της ανήλικης και του μάρτυρα αστυνομικού που καταδεικνύουν την εγκληματική συμπεριφορά» του κατηγορουμένου.

Επιπλέον αναγνώσθηκε «η κρίσιμη εξέταση του παιδοψυχιάτρου, όπου το κρίσιμο στοιχείο είναι πως μπορεί η ανήλικη να αντιληφθεί ορθά τις ερωτήσεις και να απαντήσει επαρκώς. Η ανήλικη εκφράζει θυμό και αγανάκτηση απέναντι στον κατηγορούμενο», ο οποίος «εκμεταλλεύεται την κατάσταση της μητέρας, η οποία περνάει μεγάλη φτώχεια».

Με βάση «την τραγική οικονομική κατάστασης της μητέρας», ο ιερέας «έδινε ανταλλάγματα προκειμένου η μητέρα να συναινεί και να παραδίδει την 11χρονη στον ιερέα, ο οποίος ασελγούσε στο ανήλικο».

Ο κ. Δασκαλόπουλος παρέπεμψε στην κατάθεση της ανήλικης, η οποία τόνισε πως ο κατηγορούμενος «είναι παπάς και μας βοηθάει για να με πειράζει». Ακόμα πρόσθεσε ότι «διαπιστώνει κανείς μια διάθεση παιδεραστίας στον υπερήλικα ιερέα, καθώς δεν προσεγγίζει την 30χρονη μητέρα, αλλά πάει στην 11χρονη».

«Η δεύτερη κατηγορούμενη» τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος αναφερόμενος στη μητέρα της 11χρονης «εγνώριζε καθώς συμμετείχε στη διαδικασία των ανταλλαγμάτων, με τα οποία δίνει την ανήλικη στη σφαίρα εξουσίας του ιερέα διαπράττοντας την αξιόποινη πράξη της συνέργειας».

Τέλος, ολοκλήρωσε την αγόρευσή του, προτείνοντας την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Από την υπεράσπιση του ιερέα, που αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίστηκε πως «δεν είναι ασελγείς – γενετήσιες πράξεις, αλλά ήσσονος σημασίας πράξεις και χειρονομίες που τυποποιούν το αδίκημα της γενετήσιας αξιοπρέπειας και όχι της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων».

Από την υπεράσπιση τέλος της μητέρας, που επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες τονίστηκε πως «δεν είχε γνώση από το παιδί της για τις πράξεις του κατηγορουμένου» και πως «δεν υπήρχε πρόθεση συνεργασίας για να απολαμβάνει παροχές».

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, απορρίπτοντας το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών στον ιερέα και αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στη μητέρα, έκρινε τελικά ένοχους και τους δύο κατηγορουμένους.

Επέβαλε κάθειρξη 8 ετών (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) στον ιερέα και χρηματικό πρόστιμο 300 ημερησίων μονάδων ανά 30 ευρώ την ημέρα, διατάσσοντας παράλληλα την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής με αφορμή και την κατάσταση της υγείας του.

Επέβαλε επίσης κάθειρξη 5 ετών στη μητέρα (σ.σ. από 8 έτη πρωτόδικα), χωρίς ωστόσο να της επιβάλει χρηματική ποινή λόγω ένδειας. Υπενθυμίζεται πως η 30χρονη εκτίει ήδη την ποινή στις Φυλακές, ενώ ο ιερέας αποφυλακίστηκε πριν τη χθεσινή δίκη, με αφορμή την κατάσταση της υγείας του.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή
www.eleftheria.gr