Λαρισαίοι βομβαρδίζονται καθημερινά με τηλεφωνικές κλήσεις από το εξωτερικό

Λαρισαίοι βομβαρδίζονται καθημερινά με τηλεφωνικές κλήσεις από το εξωτερικό

Μετά τα περιστατικά τηλεφωνικών οχλήσεων περιοχών του νομού... ήρθε και η σειρά της πόλης της Λάρισας, όπου αρκετοί πολίτες καταγγέλλουν επαναλαμβανόμενα τηλεφωνήματα στα σταθερά τους τηλέφωνα από διαφορετικούς αριθμούς με πρόθεμα εξωτερικού, που τους «βομβαρδίζουν» με συνεχόμενες κλήσεις.

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και κάθε μέρα. Στην περίπτωση της Λάρισας καταγράφονται περιστατικά από τηλεφωνικές κλήσεις, από αυτοματοποιημένη διαδικασία με ηχογραφημένο μήνυμα, με τις περισσότερες περιπτώσεις να ακούγεται ένα «Hello» (δηλ. γεια σας) ηχογραφημένη στα αγγλικά και στη συνέχεια η κλήση να τερματίζεται.

Πρόκειται για τις λεγόμενες κλήσεις από bot ή BOT. Η λέξη bot προέρχεται από τη λέξη ρομπότ (robot), δηλαδή ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες στο διαδίκτυο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «βομβαρδίζει» με κλήσεις μία περιοχή σε σταθερά τηλέφωνα, ώστε να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς τους αριθμούς είναι ενεργοί με πιθανότερο σενάριο να τους χρησιμοποιήσει για κάποιο λόγο μελλοντικά που προς το παρόν είναι άγνωστος.

Οι συγκεκριμένες κλήσεις, παρόλο τον εκνευρισμό που δημιουργούν στους αποδέκτες, είναι θεωρητικά ακίνδυνες. Ωστόσο, αν οι πολίτες διακρίνουν τους συγκεκριμένους αριθμούς καλό είναι να τους αποφεύγουν και να μην απαντούν.

Μετά από επικοινωνία με τηλεφωνικό πάροχο, διαπιστώθηκε ότι ο κάτοχος της γραμμής του σταθερού τηλεφώνου που λαμβάνει τις τηλεφωνικές οχλήσεις, δεν μπορεί να θέσει φραγή σε εισερχόμενες κλήσεις από το εξωτερικό ώστε να τις αποφύγει, καθώς δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα παρά μόνο φραγή για εισερχόμενες κλήσεις με απόκρυψη αριθμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Ε” έχουν καταγραφεί περιστατικά σε γειτονικό θεσσαλικό νομό με κλήσεις από σταθερά ακόμη και με τοπικό πρόθεμα της ίδιας της περιοχής κατοικίας του καλούμενου, έτσι ώστε να ξεγελάσουν τους πολίτες με υπαρκτό και γνώριμο αριθμό.

Επιτήδειοι χρησιμοποιούν προγράμματα συνήθως πληρωμένα στο διαδίκτυο, εμφανίζοντας εικονικά νούμερα της επιλογής τους -σε αυτήν την περίπτωση αριθμοί της περιοχής- ώστε να ξεγελάσουν πολίτες και να αποσπάσουν προσωπικά τους στοιχεία (κωδικούς, κ.τ.λ.).

Οι αριθμοί δεν ανήκουν σε κάποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, αλλά σε αριθμούς του ίντερνετ και δεν οδηγούν σε κάποιο συγκεκριμένο χρήστη ώστε να επέμβουν οι Αρχές.

Ακόμη, έχουν παρατηρηθεί -σε άλλες περιοχές- περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από άτομα που προσποιούνται υπαλλήλους εταιρείας λογισμικού (π.χ. Microsoft), όπου οι δράστες τηλεφωνούν σε πολίτες προσποιούμενοι τους τεχνικούς, από αριθμούς κλήσης του εξωτερικού μιλώντας στην αγγλική ή ελληνική γλώσσα, κατά περίπτωση, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι έχουν πέσει θύματα κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή και ζητώντας να επέμβουν για λύσουν το κενό ασφαλείας με απομακρυσμένη βοήθεια.

Όταν ο πολίτης δώσει πρόσβαση δίνοντας συγκεκριμένους κωδικούς πρόσβασης, οι δράστες μπορούν να «αρπάξουν» ό,τι προσωπικό δεδομένο βρουν στον υπολογιστή ακόμα και να τους κλειδώσουν και να ζητήσουν αντίτιμο ώστε να τους ξεμπλοκάρουν.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που τους τηλεφωνούν και σε καμία περίπτωση να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία.

Του Γιώργου Γκαντέλου

Πηγή
www.eleftheria.gr