«Στο Πανεπιστημιακό η ΜΕΘ Παίδων»

«Στο Πανεπιστημιακό η ΜΕΘ Παίδων»

Με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό, που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παρεμβαίνει στη διαβούλευση για τις αλλαγές στον Οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δίνοντας απαντήσεις για τις Μονάδες Λοιμωδών Νοσημάτων και Εντατικής Παίδων, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αποσαφηνίζει ότι η Μονάδα Λοιμώξεων αποτελεί οργανική μονάδα και αναπόσπαστο τμήμα της Παθολογικής Κλινικής, ενώ για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων δηλώνει ότι μετά την ίδρυσή της δεν απαιτείται ξεχωριστή απόφαση εγκατάστασης και «πετά το μπαλάκι» για τη λειτουργία της στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην υπόθεση διεκδίκησής της από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Ενόψει της ειδικής συνεδρίασης της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για να συζητηθούν οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις στον Οργανισμό προκειμένου να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης με έγγραφό του δίνει διευκρινίσεις στη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ για τις δύο Μονάδες μετά τα ερωτήματα της Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και την παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων.

Έγγραφο που παραλήφθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και διανεμήθηκε στους εμπλεκόμενους προκειμένου το περιεχόμενό του να αξιολογηθεί στην πορεία της διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον έλεγχο της συγκεκριμένης μονάδας, που σήκωσε το κύριο βάρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας με τα 16 κρεβάτια στα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια αρνητικής πίεσης, διεκδικούν οι διευθυντές της Παθολογικής και Πνευμονολογικής Κλινικής, καθηγητές Γιώργος Νταλέκος και Κώστας Γουργουλιάνης, με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να έχει δεσμευτεί να καλέσει και τους δύο να εκφράσουν τις απόψεις τους στη συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπενθυμίζει ότι η Μονάδα Λοιμώξεων ιδρύθηκε στην Παθολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με απόφαση του Πρύτανη από τον Σεπτέμβρη 2017 και ως εκ τούτου αποτελεί αναπόσταστο τμήμα της Παθολογικής Κλινικής. Άποψη την οποία εξέφρασε ήδη στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθ. Γιαννούκας.

Στην απόφαση του τότε πρύτανη καθηγητή Γεώργιου Πετράκου και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα:

Ιδρύεται στην Παθολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μονάδα με την επωνυμία «Μονάδα Λοιμώξεων». Η ειδική μονάδα στο πλαίσιο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλύπτει διδακτικές, ερευνητικές και νοσηλευτικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ. Έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας:

α) τη νοσηλεία, θεραπεία και αντιμετώπιση ασθενών με λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια,
β) τη νοσηλεία, θεραπεία, αντιμετώπιση και παρακολούθηση ασθενών με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV),
γ) τη νοσηλεία, θεραπεία, αντιμετώπιση και παρακολούθηση ασθενών με ειδικές ή/και ευκαιριακές λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκατασταλτικής αγωγής ή τοποθέτησης ξένων σωμάτων (π.χ. ενδοαγγειακές προθέσεις, ήλοι, βηματοδότες) και
δ) τη νοσηλεία, αντιμετώπιση και απομόνωση ασθενών με μεταδοτικά ή ενδημικά νοσήματα σημαντικά για τη δημόσια υγεία (π.χ. γρίπη των πτηνών, ebola, ελονοσία, μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα).

Η ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ
Την ίδια επιχειρηματολογία, έστω και αν δεν λειτουργεί, αναπτύσσει ο κ. Κοντοζαμάνης και για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής επικαλούμενος τη σχετική απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Ιούνιο 2020. Άποψη που αποσαφηνίζει πλέον το τοπίο στη υπόθεση της διεκδίκησής της, καθώς θεωρεί δεδομένη τη λειτουργία της όχι ως αυτόνομη Μονάδα, αλλά ως τμήμα στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς ξεκάθαρο μήνυμα στο Γενικό Νοσοκομείο για την τύχη της δικής του πρότασης στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων τμημάτων στην υπό κατασκευή συνδετήρια πτέρυγα.

Ο αναπληρωτής υπουργός μάλιστα επικαλούμενος έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπογραμμίζει ότι δεν απαιτείται η έκδοση κανονιστικής απόφασης για την εγκατάσταση και λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων στο Π.Γ.Ν. Λάρισας. Συμπληρώνει δε ότι η έναρξη λειτουργίας της, όπως άλλωστε και της Μονάδας Λοιμώξεων, αποτελεί εσωτερικό θέμα του Νοσοκομείου και ρυθμίζεται από τη Διοίκησή του σε συνεργασία με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και σε συνδυασμό πάντα με την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή, στελέχωση, εξοπλισμό, κ.λπ.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Πηγή
www.eleftheria.gr