Βλάχικο «Αλάτι της γης»

Βλάχικο «Αλάτι της γης»

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα για την εκπομπή «Αλάτι της γης» της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο κτήμα Δριστέλλα.

Μετά από πρόσκληση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το συνεργείο της ΕΡΤ, ο Λάμπρος Λιάβας και οι συνεργάτες του βρέθηκαν στη Λάρισα για ένα βλάχικο «Αλάτι της γης».

Αφορμή ήταν η εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη πριν πέντε χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «Εμείς οι Βλάχοι». Στόχος της εκπομπής είναι η παρουσίαση και η ανάδειξη της πλούσιας μουσικής και χορευτικής ταυτότητας των Βλάχων, αποτυπώνοντας τη μεγάλη ποικιλία και διαφορετικότητα που παρουσιάζουν.

Στην εκπομπή συμμετείχε μια μεγάλη παρέα μουσικών που έχουν βλάχικη καταγωγή.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν οι ακόλουθοι: Στέργιος Αποστολίνας (κλαρίνο), Γιάννης Δανίτσας (κλαρίνο), Γιάννης Κάλας (τρομπέτα), Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Φώτης Καραβιώτης (κλαρίνο- τραγούδι), Νίκος Καρδογιάννης (τρομπόνι), Νάκος Κουσκουρίδας (κρουστά), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Θόδωρος Μουστάκας (τραγούδι), Βασίλης Μπακαγιάννης (κλαρίνο- τραγούδι), Αντώνης Παπαδόπουλος (κρουστά), Δημήτρης Παράσχος (κλαρίνο- τραγούδι), Πέτρος Πιπιλιάρης (ακορντεόν), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Θεόδωρος Σιταράς (τρομπέτα), Κώστας Σμόλικας (κλαρίνο), Φώτης Τράσιας (τραγούδι), Χρήστος Τράσιας (κρουστά) και Δημήτρης Χατζής (τραγούδι).

Τους χορούς παρουσίασε η νέα γενιά χορευτών βλάχικης καταγωγής, ενώ εμφανίστηκε και μια ομάδα γυναικών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρβαντοβλάχων Αργυροπουλίου.

Η παρουσίαση των μουσικών, ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων έγινε από τον Μιχάλη Μαντέλα, ο Θάνος Ρούμπος είχε τη μουσική επιμέλεια και ο Μιχάλης Τσακνάκης την οργάνωση, τον συντονισμό και τη χορευτική επιμέλεια της εκπομπής.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές «ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό για την αμέριστη στήριξη στην υλοποίηση αυτής της εκπομπής, όλους τους συμμετέχοντες, το κτήμα Δριστέλλα για τη φιλοξενία και την παραχώρηση του χώρου και τον Λάμπρο Λιάβα με τους συνεργάτες του για την αποδοχή της πρόσκλησης».

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αριθμός των χορευτών προσαρμόστηκε σε αυτά.

Πηγή
www.eleftheria.gr