Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου απαντάει στις ερωτήσεις μας για το άγχος

Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου απαντάει στις ερωτήσεις μας για το άγχος

Το vreslarisa.gr επισκέφτηκε την ψυχολόγο Κατερίνα Ζησοπούλου και συζήτησε μαζί της ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, το άγχος.

Κα. Ζησοπούλου πολλοί σήμερα θεωρούν ότι το άγχος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητας. Αλήθεια ποιός είναι ο ορισμός του άγχους? Εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων?
Το άγχος δεν είναι προνόμιο κάποιας συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού. Καθημερινά, όλοι μας βιώνουμε διάφορες δυσκολίες και προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις νέες συνθήκες. Μερικές από τις σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να είναι:

«Δεν μπορώ να ανταπεξέλθω με τόσο φόρτο εργασίας σήμερα»
 «Θέλω χρόνο για να ξεχάσω τη δουλειά όταν γυρίζω σπίτι»
 «Από τότε που άρχισα να νιώθω τέτοιο άγχος αντιμετωπίζω θέματα με τον/την σύντροφό μου»
«Δε μου μένει χρόνος για διάλειμμα»

Όσο αισθανόμαστε ότι ελέγχουμε την κατάσταση, όλα πάνε καλά. Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο, ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ό,τι πρέπει να κάνουμε, αρχίζουμε να εκδηλώνουμε συμπτώματα άγχους. Το αν θα αντιδράσουμε θετικά ή αρνητικά στο άγχος, εξαρτάται από το αν θεωρούμε την εργασία πρόκληση ή απειλή.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το άγχος δεν το δημιουργεί μια κατάσταση που μπορεί να βιώνουμε. Η δική μας τοποθέτηση απέναντι στην κατάσταση θα καθορίσει αν θα αντιδράσουμε με άγχος ή όχι. Όπως, όταν αντιμετωπίζω τις πανελλήνιες εξετάσεις σαν απειλή, έχω μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας από κάποιον που τις αντιμετωπίζει ως πρόκληση. Το γεγονός ότι έχω φόρτο εργασίας δε σημαίνει ότι από το άγχος μου θα έχω αϋπνίες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα άγχους?
Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με φυσικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, δύσπνοια, υπερφαγία ή απώλεια όρεξης, υπερβολικό κάπνισμα, προβλήματα στον ύπνο ή σεξουαλικά προβλήματα κ.α. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και με νοητικά συμπτώματα όπως αναποφασιστικότητα, συναισθήματα απογοήτευσης, επιθετικότητας, έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη κ.α.

Ποιές είναι οι συμβουλές σας όσον αφορά την αντιμετώπιση του άγχους?
⦁ Αποσυρθείτε από αυτό που κάνετε και καθίστε κάπου
⦁ Πάρτε βαθιά ανάσα και κλείστε τα μάτια κατά την εκπνοή
⦁ Συνεχίστε με άλλη μια βαθιά ανάσα, πάντα με την κοιλιά και χαλαρώστε το σώμα σας (δόντια, ώμους, παλάμες)
⦁ Εισπνεύστε βαθιά κρατώντας την αναπνοή σας, μετρώντας έως το πέντε και εκπνεύστε. Επαναλάβετε τουλάχιστον πέντε φορές.
Η παραπάνω άσκηση βοηθά να ξεπεράσετε τα συμπτώματα, να σκεφτείτε καθαρά και τελικά να ηρεμήσετε.


Μερικά λόγια για την Κατερίνα Ζησοπούλου
Η Κατερίνα Ζησοπούλου είναι Ψυχολόγος και HRConsultant με εργασιακή εμπειρία σε φορείς Ψυχικής Υγείας και  επιχειρήσεις της Ελληνικής Αγοράς.

Σπουδές :
- Πτυχίο στην Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας,
- Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία,
- Εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και στο Leadership από το Πανεπιστήμιο του Harvard

Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις του κλάδου έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας αναγνωρισμένα από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), ενώ τέλος είναι Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.).

Υπηρεσίες
Παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με εμπιστοσύνη και συνέπεια, όραμα του γραφείου είναι η βοήθεια στους Ανθρώπους έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, καθώς και η αναγνώριση ως η εξειδικευμένη εταιρία παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού που θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες &Ψυχολογική Υποστήριξη
⦁ Φοβίες, Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά, Ψυχοσωματικά Προβλήματα
⦁ Απώλεια – Αποχωρισμός
⦁ Θλίψη - Κατάθλιψη
⦁ Οικογενειακά Θέματα, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων
⦁ Διαταραχές προσωπικότητας
⦁ Διαχείριση Άγχους, Κρίσεις Πανικού
⦁ Διατροφικές Διαταραχές
⦁ Personal Life Coaching


Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού – HRConsulting
⦁ Στελέχωση Θέσεων Επιχειρήσεων σε τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού, Πωλήσεων, Βιομηχανίας και Logistics, Τουρισμού, Εξυπηρέτησης Πελατών, Λιανικού Εμπορίου, Οικονομίας και Λογιστικής
⦁ Επιλογήπροσωπικού - Recruitment process outsourcing (RPO)
⦁ Εκπαίδευση σε διαφορετικές θεματικές όπως: Διαχείριση& Αξιολόγηση Προσωπικού, Ανάπτυξη Κινήτρων, Υγιεινή και Ασφάλεια, Εξυπηρέτηση Πελάτη, Ψυχολογία Καταναλωτή, Διαχείριση Χρόνου, Βασικές Αρχές Management(Training και Workshops)
⦁ Προσωπικές Συναντήσεις Καθοδήγησης Εργαζομένων(PersonalCoaching)
⦁ Συστήματα Αξιολόγησης της Απόδοσης Εργαζομένων
⦁ Outsourcing&Υπηρεσίες Μισθοδοσίας
⦁ Υπηρεσίες In HouseΕπικοινωνία:
Ογλ 3Α΄, Λάρισα
Τηλ: 2410 554304
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.