Ο Χρήστος Κατούνας απαντάει στις ερωτήσεις μας για το χορό

Ο Χρήστος Κατούνας απαντάει στις ερωτήσεις μας για το χορό

Το vreslarisa.gr επισκέφτηκε τη Burn the floor, τη σχολή χορού "κόσμημα" για την πόλη της Λάρισας με άπειρες διακρίσεις εντός και εκτός της Ελλάδας.
Εκεί συναντήσαμε τον πρωτεργάτη της σχολής Χρήστο Κατούνα, αναγνωρισμένο Ομοσπονδιακό Προπονητή και Κριτή της Εθνικής Χοροαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με τις περισσότερες επιτυχίες σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς
Μετά από σχεδόν 26 χρόνια διδασκαλίας και 12 χρόνια έχοντας τον δύσκολο ρόλο της Διεύθυνσης της «Βυrn the Floor», προτιμώ να μιλώ για μένα, - όπως άλλωστε το κάνω όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την δουλειά μου. Ο χορός όπως γνωρίζετε αποτελεί μία τέχνη έκφρασης που δίνει στον καθένα από εμάς τη δυνατότητα να εκφράζεται, να δημιουργεί, να πρωτοπορεί, άλλοτε πάλι να περνάει μηνύματα, να ονειρεύεται και φυσικά να μην παύει ποτέ να ζει !!! Άρα έμμεσα έχω απαντήσει στο ερώτημα σας !

Τι είναι για εσάς ο χορός?
Είναι η απίστευτη ελευθερία έκφρασης του «ποιος πραγματικά είμαι».  Κάθε φορά που χορεύω, κινούμαι σε ένα δικό μου κόσμο, όπου έγνοιες και προβληματισμοί δεν υπάρχουν. Στο χορό το πρόβλημά μου γίνεται η λύση. Η σκέψη για το πώς θα επιλύσω τις δυσκολίες που προκύπτουν, ώστε να πετύχω τον επόμενο στόχο μου ολοκληρώνεται μέσα από το χορό.
Χορεύοντας δηλαδή το μυαλό ξεχνάει τα πάντα, απελευθερώνεται και οι λύσεις εμφανίζονται μπροστά μου στην κίνηση της τελευταίας φιγούρας. Πιο απλά, ο χορός μου έμαθε να παλεύω για αυτά που θέλω, για αυτά που αγαπώ και για αυτά που έχουν σημασία για ‘μένα. Μου δίνει αυτοπεποίθηση και κουράγιο να ανακαλύψω ένα νέο κομμάτι του εαυτού μου, να το αποδεχτώ και να πορευτώ με αυτό. Την ώρα που χορεύω κανένας δεν μπορεί εισβάλλει στον κόσμο μου και να τον διαταράξει. Την ώρα που χορεύω κανένας δεν μπορεί να μπει στον κόσμο για να με αλλάξει.
Έτσι, χωρίς να υπακούω σε «κανόνες και πρέπει», νιώθω τη μαγεία του χορού, μιας και για μένα  μαγεία είναι μέσα από τον ρυθμό της μουσικής να νιώθεις ελεύθερος .

Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στον χορό. Ποιά θεωρείτε πως είναι τα κυριότερα οφέλη του?
Αυτοί που θα επιλέξουν να ασχοληθούν με το χορό, ένα είναι το σίγουρο πως δεν θα το μετανιώσουν ποτέ. Ο χορός δεν είναι μόνο καλλιτεχνική  εκπαίδευση αλλά και άθληση. Προσφέρει χαρά, πνευματική διεύρυνση όπως κάθε τέχνη, ενισχύοντας αξίες ανεκτίμητες, όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία αλλά και η έκφραση συναισθημάτων, καθώς είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να μπορεί άφοβα να εκφραστεί και να μείνει ανεπηρέαστος στα πιστεύω του.
Μέσα από το χορό μπορεί κανείς να κοινωνικοποιηθεί και να νιώσει οικειότητα μέσα από τις φιγούρες και όχι από τα λόγια. Ο χορός είναι μονόλογος αλλά και διάλογος σιωπηλός, έντονος, αληθινός.
Χορεύοντας καταπολεμάται το άγχος, και ο καθένας μας νιώθει περισσότερο  όμορφος και δημιουργικός. Μαθαίνει να χορεύει σε ρυθμό συντονίζοντας διάφορες διεργασίες του εγκεφάλου (αντίληψη- κίνηση- μνήμη).


Σαφώς, τα οφέλη του χορού εκτός από την ψυχική και διανοητική ευεξία αφορούν και την σωματική υγεία, την καλή φυσική κατάσταση και το όμορφο σώμα. Ο χορός βελτιώνει την ευκαμψία, τον συντονισμό, την ισορροπία και το βάρος του σώματος.
Στο σώμα που χορεύει ενεργοποιούνται παράλληλα διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν διαδικασίες κινητικές, μουσικές, συναισθηματικές  και φυσικά διαδικασίες απώλειας θερμίδων ! Εν κατακλείδι σκεφτείτε πως μόνο με μια πολύ απλή εβδομαδιαία άσκηση όπως είναι ο χορός καταφέρνουμε να έχουμε τόσα θετικά στο σώμα μας …. Και σας ρωτώ….Αν δεν είναι πολύτιμο το σώμα μας τι άλλο έχει μεγαλύτερη αξία στην ζωή μας?


Κάποιοι λένε πως ο χορός δεν έχει ηλικιακά σύνορα. Ποιες ηλικίες μπορούν να ασχοληθούν με το χορό?
Ο χορός απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και καλή διάθεση. Υπάρχουν πολλές μορφές χορού και στην «Burn the Floor» μέσα από μια τεράστια ποικιλία στυλ ρυθμών και ειδών χορού, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει ότι επιθυμεί μιας και διδάσκονται σχεδόν τα πάντα και για όλα τα επίπεδα που λεπτομέρειες θα ανακαλύψετε στο site μας – www. burnthefloor.gr.  
Θα πρότεινα λοιπόν ο καθένας από εσάς που θα ήθελε να ζήσει κάτι διαφορετικό, να εντάξει το χορό στη ζωή του και να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσα από τα είδη που ταιριάζουν στο στυλ του και στην προσωπικότητα του.

Τι θα λέγατε σε όσους που αν και τους αρέσει ο χορός, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ μαζί του επειδή είναι ανασφαλείς;
Θα τους πρότεινα, να το τολμήσουν άμεσα. Ο χορός δεν εντείνει τις ανασφάλειες αλλά τις κατευνάζει, προετοιμάζει το άτομο ώστε να τις ξεπεράσει ή να τις ξεπερνά κάθε φορά που χορεύει.
Κάποιος μπορεί να ξεκινήσει χορό είτε μόνος του με ατομικά μαθήματα, είτε αντιμετωπίζοντας  κατευθείαν τους φόβους του χορεύοντας σε ομαδικά τμήματα.  Και στις δυο περιπτώσεις, ο καθένας παίρνει το χώρο και το χρόνο του δοκιμάζοντας αυτό που του αρέσει ως ιδέα να το κάνει σε πράξη.
Εξάλλου  ο χορός δεν είναι για τους άλλους. Ο χορός είναι πρώτα για σένα. Είναι ο δικός σου κόσμος, η δική σου κίνηση, η δική σου γαλήνη και έκφραση. Βέβαια, συμφωνώ πως όταν σε δουν να χορεύεις και να διασκεδάζεις μέσα από το χορό οι άνθρωποι γύρω σου ενθουσιάζονται.Υπάρχουν κάποια είδη χορού που είναι πιο δημοφιλή έναντι των άλλων αυτό το διάστημα και αν ναι ποια;
Θεωρώ κυρίως τα κορίτσια αγαπούν να εκφράζονται μέσω του μοντέρνου  και των λάτιν χορών, ενώ τα αγόρια επιλέγουν κυρίως πιο Street είδη, όπως είναι το Break dance και το Ηip hop. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι όταν τα κορίτσια και τα αγόρια συνεργάζονται και εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει ο διαχωρισμός αγόρι – κορίτσι όταν μιλάμε για τον χορό.

Για τους ενήλικες από την άλλη η κοινωνικότητα, αποτελεί έναν βασικό λόγο που θα τους ενεργοποιήσει να γραφτούν σε μια σχολή χορού, οπότε επιλέγουν κυρίως τα είδη που θα τους φέρουν πιο κοντά στο άλλο φύλο, να τους δώσει την δυνατότητα να «φλερτάρουν» μια ντάμα ή να «σαγηνεύουν» έναν καβαλιέρο μέσα από τον έντονο ρυθμό της «Salsa», τον αισθησιασμό του Αργεντίνικου Τάνγκο ή αντίστοιχα τον ερωτισμό της «Bachata».
Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να εκφραστούν μόνοι τους, είτε γιατί θέλουν να ξεχαστούν από τα προβλήματα τους, τις έγνοιες τους και την ρουτίνα της καθημερινότητας τους και επιλέγουν να εκφραστούν μέσα από ατομικούς χορούς όπως είναι το ζεϊμπέκικο, που αποτελεί και τον χορό της εσωτερικής μοναξιάς είτε τον χορό της κοιλιάς (Οριεντάλ) που δίνει στο γυναικείο φύλο την δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει και να εκφραστεί ελεύθερα.
 Όλα τα παραπάνω βέβαια αποτελούν μερικούς από τους λόγους που επιζητούν οι μαθητές μας να μάθουν να χορεύουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε χρόνο επιλέγουν να φοιτούν στην σχολή μας πάνω από 350 μαθητές όλων των ηλικιών και ο καθένας τους επιλέγει τον χορό που θα τον κάνει να νιώσει ξεχωριστός θα του δώσει περισσότερη χαρά και θα τον κάνει ευτυχισμένο, είτε είναι το Χασάπικο, είτε  το Chachacha,  είτε η Kizomba κτλ΄.Ας μιλήσουμε για τη Burn the floor. Περιγράψτε μας το ιστορικό της σχολής καθώς και την κατάσταση σήμερα.
12 χρόνια……. Πλέον μετά από τόσα χρόνια οι εμπειρίες και οι στιγμές που έχουμε ζήσει είναι αμέτρητες. Τόσοι φίλοι μας αγάπησαν, μας στήριξαν, μας έκαναν να γίνουμε και εμείς ακόμα καλύτεροι, μιας και πάντα ήθελα και εγώ και ολόκληρη η ομάδα μου να δίνουμε χαρά στον κόσμο.
Πέρα από χαρά δημιουργήσαμε μια μεγάλη κοινότητα χορευτών, μια μεγάλη οικογένεια για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί μέσω του χορού πολλοί από τους μαθητές μας άλλαξαν τρόπο ζωής, έκαναν νέους φίλους, έδωσαν νόημα στην ζωή τους, άλλοι πάλι το έκαναν επάγγελμα, ενώ άλλοι ανακάλυψαν έναν πιο εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και άθλησης που τους έμαθε να θέλουν να ζουν την κάθε στιγμή της καθημερινότητας τους συνδυασμένη με χορό.
Το «μότο» μας ήταν, είναι και θα είναι να προσφέρουμε στην πόλη της Λάρισας και σε όλους τους φίλους μας την δυνατότητα να μαθαίνουν να χορεύουν σωστά και διασκεδαστικά,  ότι είδος χορού επιθυμούν, είτε είναι 3 είτε 83 ετών, με την βοήθεια πάντα των εξειδικευμένων εκπαιδευτών μας.

 


Ποια είδη χορού μπορεί κανείς να μάθει στη Burn The Floor;
Η σχολή μας καλύπτει μια τεράστια γκάμα χορών από Παραδοσιακούς έως Σύγχρονο, Hip Hop, Latin κλπ. Με μια απλή επίσκεψη στο επίσημο μας site (www.burnthefloor.gr) θα ενημερωθείτε για όλα τα είδη χορού που διδάσκονται στην σχολή μας οπότε προκαλώ τους αναγνώστες σας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας και να γνωρίσουν τους καθηγητές  μας, τα είδη που διδάσκουμε και ότι άλλο αφορά την “Βurn the Floor”

Βλέπουμε ότι η Burn the floor συμμετέχει με αγωνιστικά τμήματα σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα με πολλές διακρίσεις, κάτι πρωτοφανές για σχολή της επαρχίας.


Κάθε χρόνο οι μαθητές της Burn the floor εκπροσωπούν την πόλη μας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς χορού που διεξάγονται  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβαλά αλλά και στο εξωτερικό δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο το παρών σε διοργανώσεις με πολύ υψηλό ανταγωνισμό και καταφέρνουν να λαμβάνουν εξαιρετικές διακρίσεις. Η Λάρισα έχει ανεβάσει κατά πολύ το χορευτικό της επίπεδο και δεν είναι τυχαίο που μετά την Θεσσαλονίκη αποτελεί τον 2η πιο πετυχημένη και ενεργή πόλη σε διακρίσεις στον αγωνιστικό χορό σε πανελλήνιο επίπεδο.

Γνωρίζουμε ότι η σχολή μας εκπλήσσει κάθε χρόνο. Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει πέρυσι τη συμμετοχή στο talent show “Ελλάδα έχεις ταλέντο” εκεί όπου εντυπωσίασε κοινό και κριτές. Πείτε μας μερικά λόγια για την παρουσία σας στο show
Ήταν όντως μια υπέροχη εμπειρία και μέρα από αυτά τα τηλεοπτικά show μας δίνεται η αφορμή να προβάλουμε τη δουλειά μας σε ένα μεγαλύτερο κοινό, όπως είναι αυτό της τηλεόρασης. Ακόμα και τώρα μετά από ένα χρόνο λαμβάνουμε μηνύματα Αγάπης από Αμερική και Ευρώπη μιας και έχουν δει μέσω του διαδικτύου την συμμετοχή μας και τα σχόλια τους είναι πραγματικά συγκινητικά….!!!


Ήταν ομολογουμένως μια προσπάθεια που ξεκίνησε πολύ χαλαρά με 12 συμμετέχοντες και η τελική μας εμφάνιση (που εσείς δεν είδατε ποτέ μιας και δεν προκριθήκαμε στον τελικό) είχε να κάνει με 70 άτομα επι σκηνής. Ένα ειλικρινά μαγευτικό θέαμα που δυστυχώς δεν καταφέραμε να το παρουσιάσουμε μιας και η παραγωγή ζητούσε από όλους τους συμμετέχοντες να έχουν έτοιμες και τις  4 εμφανίσεις τους ανεξάρτητα αν θα έφταναν στον τελικό η όχι.
Πολλοί μας είπαν πως μας είχαν για Φαβορί ακόμα και για Νικητές …. !!! Άλλοι δε, δεν περίμεναν να μην είμαστε μες τον τελικό,  αλλά αυτό πλέον δεν έχει καμία σημασία ….!!! Το ζητούμενο είναι πως καταφέραμε να μπούμε μέσα σε κάθε Ελληνικό σπίτι και να δείξουμε όλα όσα πρεσβεύουμε, μέσα από ένα τόσο αγαπημένο τηλεοπτικό οικογενειακό προϊόν, όπως είναι το ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ. Εν τέλει σημασία δεν είχε η νίκη αλλά η διαδρομή μας προς την δική μας «Ιθάκη» και η δική μας διαδρομή μας έκανε πιο έμπειρους και πιο τυχερούς σε αναμνήσεις, εμπειρίες και φυσικά νέους φίλους!

 

Μπες στο ρυθμό με τη Burn the floor!
Μ. Αλεξάνδρου 7, 1ος όροφος
Ιστοσελίδα : www.burnthefloor.gr
Τηλέφωνο: 2410 252365