Θέμα : "Σκύλος και παιδί" - Οι κτηνίατροι του Animal Medical μας ενημερώνουν

Θέμα : "Σκύλος και παιδί" - Οι κτηνίατροι του Animal Medical μας ενημερώνουν

Ένα από τα θέματα που συζητούνται αρκετά τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό της τραγωδίας στα Γλυκά Νερά όπου ένας σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε θανάσιμα ένα μωρό 2 μηνών. Το vreslarisa.gr ζήτησε τη γνώμη των ειδικών, επισκέφτηκε το Animal Medical και οι κτηνίατροι Ηλιάνα Κάτσιανου και Παναγιώτης Ζάρρας απάντησαν στα ερωτήματα μας.

Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η συνύπαρξη σκύλου και μικρού παιδιού στο ίδιο σπίτι?

Είναι επιστημονικά πια αποδεδειγμένο ότι η συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, τόσο την ψυχική όσο και την σωματική. Παιδίατροι, ψυχολόγοι, καρδιολόγοι, αλλεργιολόγοι, λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές είναι μερικές από τις  ειδικότητες παγκοσμίως που αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του να μεγαλώνει ένα παιδί με ένα σκύλο. Υπάρχουν όμως καταστάσεις που ένας σκύλος μπορεί να γίνει επικίνδυνος? Η απάντηση είναι ναι! Και πώς προλαμβάνουμε μια τέτοια κατάσταση? Η απάντηση είναι τα ‘όρια’. Όπως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας έτσι και σε αυτήν χρειάζονται όρια. Τα παιδιά δεν μπορούν να συμπεριφερθούν σαν ενήλικες, τρέχουν, φωνάζουν δυνατά, κάνουν απότομες κινήσεις και πολλές φορές γίνονται επιθετικά απέναντι στον σκύλο της οικογένειας. Οι συνθήκες αυτές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά ενός σκύλου με αποτέλεσμα να γίνει επιθετικός για να προστατευτεί. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες επιθέσεις σκύλων σε παιδιά που έχουν αναφερθεί είναι από το σκύλο της οικογένειας σε αγόρια κάτω των 8 χρονών. Εδώ λοιπόν έρχονται τα όρια, που τοποθετούνται από τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. Είναι υποχρέωση των γονέων να εξηγήσουν στα παιδιά πως πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα, καθώς η λογική είναι ανθρώπινο προνόμιο. Τέλος, θεωρείται μη διαπραγματεύσιμη η παρουσία τουλάχιστον ενός ενήλικα όταν συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο σκύλοι και παιδιά κάτω των 10 ετών.Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων που δεν πρέπει να ζούνε στο ίδιο σπίτι με μικρά παιδιά?

Όχι! Όσο και αν ακούγεται περίεργο δεν υπάρχει καμία στατιστική συσχέτιση της φυλής και του μεγέθους του σκύλου με επιθέσεις είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες. Την ίδια επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλώσει ένας σκύλος των 40 κιλών με ένα σκύλο των 5 κιλών. Η λογική απορία όλων όμως είναι γιατί τα περιστατικά που ακούμε αφορούν σκύλους μεγαλόσωμων φυλών όπως Pitbull ή Rotweiller? Η απάντηση είναι απλή. Αυτά τα περιστατικά γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γιατί ένας μεγαλόσωμος σκύλος έχει την σωματική δύναμη να προκαλέσει τραύματα πολύ σοβαρά έως και θανατηφόρα. Και όμως είναι αρκετά τα περιστατικά στα νοσοκομεία, τραυματισμού από σκύλους κάθε μεγέθους που δεν είναι απειλητικά για την ζωή και αντιμετωπίζονται με καθαρισμό, ράμματα και φαρμακευτική αγωγή, τα οποία δε γίνονται γνωστά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα τραύματα που έχουμε οι κτηνίατροι στα χέρια μας είναι από σκύλους κάτω των 10 κιλών.


Διαβάσαμε στο πρόσφατο δυστύχημα, ότι το Rotweiller επιτέθηκε στο νεογέννητο επειδή ζήλευε.Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο?

Ναι είναι πιθανό. Οι σκύλοι συνδέονται έντονα συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους, αναζητούν τη συνεχή προσοχή τους και μπορεί να αποκτήσουν υπερπροστατευτική συμπεριφορά απέναντί τους σε σημείο να γίνουν επιθετικοί αν νιώσουν ότι κινδυνεύουν. Το δυνατό κλάμα ένος μωρού, η ξαφνική αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα και η μειωμένη προσοχή από μέρους του ιδιοκτήτη θα μπορούσε να οδηγήσει ένα σκύλο σε επιθετική συμπεριφορά. Ειδικά οι νέοι γονείς, είναι απαραίτητο να μην αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προς το σκύλο, να συνεχίζουν να δείχνουν την αγάπη τους, να παίζουν μαζί του και να τηρούν το καθημερινό πρόγραμμα σίτησης και εκτόνωσης.

 
Ποια η πρόταση του Animal Medical όσον αφορά τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών σκύλων που έχουν μικρά παιδιά?

Η απόκτηση ενός σκύλου πρέπει να είναι μια απόλυτα συνειδητή πράξη και όχι μια απόφαση που πήραμε βιαστικά καθώς ενθουσιαστήκαμε με το πανέμορφο κουτάβι ενός petshop, τα χαριτωμένα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media ή την έντονη πίεση των παιδιών μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ‘δεσμευόμαστε’ για περίπου 10 χρόνια με έναν ζωντανό οργανισμό που χρειάζεται την προσοχή μας, όπως ένα παιδί ηλικίας 4-5 ετών και το χρόνο μας. Επιπλεον, πρέπει να υπολογίσουμε αν στον οικονομικό προυπολογισμό μας χωράνε τα έξοδα ενός σκύλου, τόσο τα προληπτικά όσο και τα έκτακτα. Τα παιδιά και τα ζώα είναι ο καθρέφτης μας. Έχει αποδειχθεί ότι οι σκύλοι καθώς μεγαλώνουν τείνουν να αποκτούν χαρακτηριστικα όμοια με αυτά των ιδιοκτητών τους. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες που είναι αγχώδεις στην καθημερινότητα τους έχουν σκύλους που εμφανίζουν φοβική και αμυντική συμπεριφορά. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες που πιστεύουν ότι η χρήση βίας θα σταματήσει κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου τους όπως οι ζημιές και αφόδευση εντός σπιτιού σε ένα κουτάβι ή το γαύγισμα. Με μαθηματική ακρίβεια, είναι βέβαιο ότι ένας σκύλος που κακοποιείται (ακριβώς όπως και ένας άνθρωπος) κάποια στιγμή θα εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Κλείνοντας, αυτό που θέλουμε να γίνει κατανοητό είναι ότι τα ζώα λειτουργούν με βάση το ένστικτό τους, είναι λοιπόν δική μας ευθύνη να μεγαλώσουμε σωστά ένα ζώο και φυσικά να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.Μερικά λόγια για το Animal Medical
To Animal Medical αποτελεί τον Ιδανικό χώρο για την φροντίδα των κατοικιδίων σας (σκύλος, γάτα, κουνέλι)! Σε ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον, με όπλο τη μεγάλη μας αγάπη για τα κατοικίδια αναλαμβάνουμε τη πρόληψη και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων όπως και την αντιμετώπιση χειρουργικών και ορθοπεδικών περιστατικών. Χαρακτηρίζεται ως ένα ιδιαίτερα φιλικό ιατρείο προς την γάτα και το μοναδικό με εμπειρία στη διαχείριση και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων σε κουνελάκια.

Επικοινωνία με το Animal Medical
Ηρώων Πολυτεχνείου 23
Τηλέφωνο: 24130 19609, 6972 159 926, 6973 574 023